Festival znanosti 2022.

Festival znanosti je manifestacija koja se od 2001. godine provodi s ciljem informiranja i poučavanja javnosti o znanstvenim aktivnostima, te motiviranja mladih naraštaja na istraživanje i učenje. Festival se sastoji od niza predavanja, radionica, tribina i sličnih događaja putem kojih se kroz određenu temu nastoji znanost prikazati na razumljiv i zabavan način za sve naraštaje.

Ovogodišnja tema festivala bila je „Život”, potaknuta događajima koji su posljednjih godina utjecali na pitanja o vrijednostima života i načinima na koje znanost može utjecati na njega.

Udruga Amadea pozvana je sudjelovati na predavanju pod temom „Kako knjižnice i muzeji mogu podići kvalitetu života osobama s Alzheimerovom bolešću?”.

Predavanje održano na Filozofskom fakultetu u Osijeku vodile su prof.dr.sc. Sanjica Faletar Tanacković, prof.dr.sc. Kornelija Petr Balog te muzejska pedagoginja iz Muzeja Slavonije Jasenka Ricl.

Velik naglasak bio je na nedostatku informacija javnosti o Alzheimerovoj bolesti, te pokušajima proširivanja sadržaja za osobe s demencijama i njihove njegovatelje koje je nužno educirati o njezi. To se može postići kroz suradnju sa stručnjacima kroz razne programe koji oboljele potiču na mentalnu aktivnost, a javnost potiču na borbu protiv stereotipizacije.

Knjižnice tako proširuju svoju građu a muzeji prilagođavaju prostorije i izloške oboljelima. Institucije se trude oživjeti duh oboljelih predstavljajući im sadržaje iz vremena kojeg se najbolje sjećaju, što je obično sretno vrijeme tijekom mladosti i sl. Muzeji osmišljavaju programe za posjet osoba s demencijom i kroz zajedničko istraživanje i proučavanje umjetničkih djela, te dijeljenjem priča o prošlim vremenima kojih se rado prisjećaju. Dio toga je i tzv. reminiscentna terapija u kojoj se koristi životna priča osobe koja poboljšava raspoloženje kod oboljelih a ujedno omogućuje članovima njihovih obitelji da ih bolje upoznaju.

Društveni život i mentalna stimulacija uvelike utječe na održavanje mentalne aktivnosti kod starijih osoba te mogu utjecati na usporavanje napredovanja bolesti.

Zahvaljujemo se od srca na pozivu za sudjelovanje na ovom hvalevrijednom projektu, i temi koja je nužna kako bi se oboljelima pomoglo, a mi se educirali na koji način im pružiti pomoć i biti podrška.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *