O PROJEKTU

Ciljevi projekta su kroz aktivnosti terapijskog vrta i štrikeraj caféa uključiti starije i osamljene osobe te osobe s demencijom i mentalnim teškoćama u lokalnu zajednicu, spriječiti njihovu socijalnu isključenost i potaknuti na destigmatizaciju Alzheimerove bolesti. U projekt su uključeni i volonteri.

Projekt sufinancira Osječko – baranjska županija.

Terapijski vrt

Terapijski spiralni vrt namijenjen je rehabilitaciji korisnika. Ljekovito i aromatično bilje koje je posađeno u vrtu ima višestruko pozitivne učinke – sadnjom i brigom korisnici postaju aktivniji te se prisjećaju  onoga što su voljeli raditi kao mlađi, a za što više nisu u mogućnosti radi narušenog zdravlja. Terapijski vrt izvrstan je i kao oblik kognitivne terapije – vježbanja percepcije, motorike, razmišljanja i pamćenja, smanjuje stres i smanjenje negativnih emocija kroz uspostavljanje kontakata s drugim korisnicima i okolinom. Aromatično bilje ima umirujuć i blagotvoran učinak na raspoloženje, a u uređenju vrta mogu sudjelovati i teže pokretne osobe.

IZGRADNJA SPIRALNOG TERAPIJSKOG VRTA

PREDSTAVLJANJE VRTA

Aromatično i ljekovito bilje u našem vrtu

Bosiljak

Aromatična biljka osobito popularna u mediteranskoj kuhinji. Listovi bosiljka koriste se za liječenje bolesti želuca, jetre i crijeva, plućnih bolesti, upale uha i mjehura.

Kadulja

Začinska i aromatična biljka koja se može koristiti svježa i sasušena - kao začin za ribu i meso ili čaj za liječenje prehlade, grlobolje i raznih upala.

Metvica

Biljka koja se koristi za pripremu čajeva i kao začin za razna jela. Otklanja glavobolju, pomaže kod grčeva u želucu i mišićima, umiruje živce i smanjuje mučninu.

Ružmarin

Grmolika biljka čiji se listovi intenzivnog mirisa i okusa koriste kao začin u jelima od mesa i povrća. Potiče cirkulaciju, poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju, te čisti krv i jetru.

Vlasac

Svjež ili sušen može se koristiti kao začin. Posjeduje protuupalna i antioksidativna svojstva koja mogu pomoći pri sprječavanju bolesti srca, krvnih žila i dijabetesa.

Majčina dušica

Aromatični listići koriste se kao začin i pripremu čaja. Pomaže kod kroničnih infekcija, bolesti pluća i želuca, te poboljšanja cirkulacije. Blagotvorno djeluje na iritacije kože.

Lavanda

Koristi se kao lijek i začin, te kao sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda. Sasušena čuva odjeću od moljaca, odbija komarce i muhe. Eterično ulje djeluje opuštajuće na stres i nervozu, te pomaže kod nesanice.

Smilje

"Bezvremenska biljka" čije se eterično ulje često koristi u proizvodnji parfema i kozmetičkih proizvoda za njegu kože. Sasušeni cvjetovi mogu se koristiti kao začin i čaj. Opušta mišiće, pomaže kod artritisa, ciroze i visokog kolesterola.

Čuvarkuća

Višegodišnja biljka koja se može brati tijekom cijele godine. Poznato je da liječi upalu uha i grla, bronhitis, te ublažava tegobe čira na želucu. Korisna je za ublažavanje iritacije od uboda insekata i za zacijeljivanje opekotina.

Pelin

Najpopularniji kao digestiv, te jedan od najučinkovitijih i najbrže djelujućih lijekova za sve vrste smetnji s probavom i žuči. U malim količinama pospješuje rad bubrega i pomaže kod popratnih tegoba pretilosti i šećerne bolesti.

Gospina trava

Poznata još i pod imenom Kantarion, djeluje umirujuće i antidepresivno. Može se koristiti kao čaj ili tinktura. Ulje Gospine trave potpomaže regeneraciju kože, smanjuje iritacije, te smiruje upale mišica i živaca.

Stolisnik

Od biljke se sakupljaju listovi i cvijetni vrhovi koji se suše. Čaj stolisnika ima mnoge dobrobiti - čišćenje krvi, jačanje apetita, poboljšanje rada jetre i bubrega te oslobađanje vode iz organizma. Liječi infekcije i ublažava bolne grčeve.

Štrikeraj
café

Organiziranjem Štrikeraj caféa, poticanjem na aktivnosti kukičanja i izrade “rukavića” za oboljele od AB i drugih demencija širi se svijest i smanjuje destigmatizacija bolesti i oboljelih.

Izrada rukavića djeluje umirujuće na one koji ih izrađuju kao i one kojima su namijenjeni. Pri njihovoj izradi volonteri i korisnici se međusobno druže, razmjenjuju ideje i vještine, imaju osjećaj korisnosti i doprinosa višem cilju. Na poticaj udruge OZANA iz Zagreba počeli smo i sami izrađivati rukaviće koje ćemo podijeliti domovima za starije i oboljelima od AB i drugih demencija. 

„Rukavić“ (engl. twiddle muff ) je pleteni ili kukičani tuljac u koji se s obje strane mogu staviti ruke. Ukrašen je sa puno detalja, također pletenih ili kukičanih, s vanjske i unutarnje strane, koje oboljeli mogu istraživati i vrtjeti prstima. Živih je boja te pruža vizualnu, taktilnu i senzoričku stimulaciju istovremeno osiguravajući da ruke budu ušuškane i na toplom. Osim što na oboljele djeluje utješno i umirujuće, stimulira njihovu motoriku i spoznaju. (Udruga OZANA)

I Vi možete izrađivati rukaviće, a upute za izradu preuzmite ovdje.