Projekt je usmjeren unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici a  sufinancira ga Ministarstvo socijalne politike i mladih. Provodi ga Udruga Amadea Vrijeme provedbe:  od 1. svibnja do 31. prosinca 2014. god. Dnevni boravak za starije i nemoćne obuhvaća svakodnevne aktivnosti osoba treće životne dobi kako bi pružio dostojanstvenije starenje, omogućio duži boravak u vlastitom domu i rasteretio državne institucije za starije osobe. Program se provodi od ponedjeljka do petka od 08 -16h uz sljedeće aktivnosti: prijevoz slabije pokretnih osoba, druženje i razgovor, boravak u ugodnoj domaćoj atmosferi uz TV, dnevni tisak, društvene igre, molitvu i pjesmu, boravak i šetnja u prirodi, rad u eko vrtu, organizirane domaćinske, edukativne radionice, radno – okupacijske terapije i dr. U suradnji sa Centrom za socijalnu skrb pruža se pomoć u kući za  30-tak starijih i nemoćnih osoba kroz slijedeće aktivnosti: razgovor i druženje u cilju prevladavanja usamljenosti i socijalne izoliranosti, pomoć u održavanju osobne higijene i čistoće prostora, organizacija prehrane (dostava namirnica ili obroka u kuću iz Crvenog križa i dr.), usluge posredovanja između starije osobe i institucija, pomoć u obavljanju kućanskih poslova.

Ministarstvo duži niz godina surađuje na pružanju usluga organiziranih dnevnih aktivnosti putem izravne suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave na pružanju usluga iz programa „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“, ali i posrednog uključivanja neprofitnih organizacija u provedbu takvih programa. Zbog uočene potrebe redefiniranja usluga iz navedenog programa radi unaprjeđenja njihova pružanja, Ministarstvo započinje uspostavljanje novoga okvira za programsku i financijsku potporu pružanju takvih usluga. Prioritet i cilj je očuvanje kontinuiteta i daljnji razvoj socijalnih usluga koje pridonose poboljšanju kvalitete života starijih osoba putem mjere unapređivanja i razvoja pružanja izvaninstitucijskih usluga za starije. Ishodište ovog cilja i mjere nalazi se u Strategiji socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014. – 2016. Uz Ministarstvo kao nositelja, za sunositelje navedene mjere predviđene su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, organizacije civilnog društva i pružatelji usluga skrbi za starije osobe čija planirana uloga jest izravno provođenje aktivnosti organiziranja dnevnih aktivnosti za starije osobe na lokalnoj razini.   Ministarstvo socijalne politike i mladih želi:

  • nastaviti i ojačati podršku razvoju izvaninstitucijskih usluga za starije osobe u lokalnim zajednicama
  • potaknuti razvoj usluga koje izravno pridonose proširenju postojeće mreže usluga u lokalnoj zajednici za starije osobe
  • organizirane aktivnosti za starije učiniti dostupnim na izoliranim, slabije razvijenim i drugim područjima s određenim teškoćama
  • povećati kvalitetu usluga /aktivnosti za starije i poboljšati nadzor nad pruženim uslugama usporedi: www.mspm.hr

Tjestenina „na brdo“

Vratiti  se izvornim okusima svoga kraja i ponuditi ih svima koji su željni domaće hrane i pravog okusa, želja je naših bakica koje su u Centru Amadea, uz malu pomoć volontera,  u Dnevnom boravku za starije i osamljene osobe, pravile „rezance na brdo“. Tu poznatu slavonsku tjesteninu šokci su od davnina pripremali za svečane prigode,  poput svatova i žetvenih svečanosti.

„Mene je moja baka naučila praviti „rezance na brdo“  a i „brdo“ za izradu rezanaca (staro preko 100 godina) naslijedila sam od nje, pojašnjava jedna korisnica Centra Amadea i dodaje: najprije se od jaja i brašna zamijesi tijesto, no ne previše tvrdo da ne bi ispucalo. Zbog lakše pripreme može se također dobiveno tijesto rastanjiti na mašini za tjesteninu. Dobivene trake izrežu se na kvadratiće veličine 1,5 x 1,5 cm i oblikuju na podlozi (brdo) tankim štapićem tj. vretenom. Svježi makaroni se mogu odmah ukuhati u svečanu juhu ili pospremiti za kasnije i staviti u papirnate vrećice“. Bogatstvo okusa i mirisa tako pripremljene tjestenine na tradicionalni način, u domaćoj kokošjoj ili proljetnoj juhi od povrća je neupitna, a njezina kvaliteta odlična. Teodor Horvat

Domaćinska radionica zajedno s vrtom

Glazbeni četvrtak

Jedna od najdražih aktivnosti je „Glazbeni četvrtak“ kada ugošćujemo pjevače, svirače, te glazbene sastave.

Osobito je bilo veselo 24. srpnja o. g. kada su  naši  korisnici uživali u zvucima harmonike, uz koju su zaplesali i zapjevali te zaboravili na bolove u nogama i na sve ostale probleme.

Pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje u održavanju „Glazbenog četvrtka“ (pjevače, svirače, plesače – mlade i starije) da nam se pridruže svakoga četvrtka od 13,00 do 16,00 sati u Centru Amadea, Frankopanska 5 C u Đakovu. Podijeljena sreća dvostruko je veća! Josipa B.

Povezane vijesti