Projekt “Ljubavlju i znanjem za djecu i stare” nastao je inicijativom mladih Centra Amadea koji žele promjene u svojoj okolini. Djelomično ga subvencionira Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) kao dio širega projekta ”Mladi na djelu” kojim se razvijaju kvalitetni sustavi potpore aktivnostima mladih te mogućnostima civilnoga društva, solidarnost i promicanje tolerancije među mladima, poticanje uzajamnog razumijevanja kod mladih iz različitih zemalja i promicanje europske suradnje na polju mladih.

“Mladi na djelu” je program Europske unije namijenjen mladima i organizacijama aktivnim u radu s mladima u razdoblju od 2007. do 2013. godine. Glavnu riječ u osmišljavanju i provođenju projekata imaju upravo mladi. Odrasli su ovdje prisutni samo kao podrška. Ključna riječ je neformalno učenje, što znači da se ono odvija na ležeran način, uz zabavu, druženje, volontiranje te razmjenu iskustava. Osnovna je svrha programa “Mladi na djelu” promicanje aktivnoga građanstva mladih, a posebno njihovog europskoga građanstva.

Volonteri Centra Amadea u sklopu projekta “Ljubavlju i znanjem za djecu i stare” posjećuju djedove i bake u Domu za starije i nemoćne Đakovo i u njihovim vlastitim domovima, pomažu im u kućanstvu, pripravljaju za njih kolače i slastice, umjesto starijih uređuju grobove njihovih bližnjih i razveseljavaju ih druženjem, pjesmom i poklončićima.
Svojim aktivizmom Amadeini volonteri pomažu socijalno ugrožene i one na marginama društva te obilježavaju sve važnije datume poput Majčinog dana, Međunarodnog dana starijih osoba, Svjetskog dana plesa, Europskog Dana međugeneracijske solidarnosti, Dan bolesnika… Osim toga, organiziraju razne edukacijske radionice.

Povezane vijesti