Projekt Vrt nade za stare i mlade započet je u proljeće 2011. Realizirali su ga zajednički Amadea, vrtićarci i eko-grupe osnovnih škola Vladimira Nazora i Ivana Gorana Kovačića, a pridružili su im se i korisnici Dnevnog boravka za starije i osamljene. Financirala ga je osječka Zaklada za razvoj lokalne zajednice Slagalica.

Proizvodnja eko-hrane u vlastitome dvorištu ili vrtu odgovara sve izraženijoj potrebi za zdravom prehranom u kojoj nema mjesta ”odležanom” povrću iz hipermarketa, proizvedenom uz pesticide i herbicide. Naglasak je na recikliranju otpada prirodnim putem. Manjim se proizvodnim komponentama koje zamjenjuju klasične vrtove biootpad iz kućanstava može lako kompostirati i upotrijebiti za proizvodnju organske hrane. Na malim površinama  dobivamo veće učinke, ali zato koristimo pouzdane sadnice. Uz eko-vrt u Amadeinom se dvorištu nalazi se i ekološko-edukacijski park, posebno privlačan djeci koja igrom i rekreacijom uče o pravilnome konzumiranju hrane. Njegov je sastavni dio rotirajući Fora komposter u kojem je pohranjeni biootpad zaštićen od glodavaca, mrava i drugih štetnika. Ovakav kompost nastaje zamjetno brže nego u standardnom procesu te ne proizvodi neugodne mirise, a umjesto da se prebacuje otpad se rotira. Rotirajući su komposteri, koje je patentirala dr. Snježana Tolić, idealni za gradske vrtove i prostore.

Osnovni cilj inicijative Vrt nade za stare i mlade je podizanje razine ekološke svijesti, promicanje volontiranja i poticanje sugrađana na aktivan i odgovoran život u zajednici. Provedena je u potpunosti kroz pet radionica i sa zadovoljstvom se može reći da su ciljevi ostvareni. To potvrđuje više od 500 posjetitelja i sudionika koji su imali priliku naučiti i u praksi isprobati uzgoj voća, povrća i cvijeća u raznim oblicima. Kompost proizveden u Fora komposteru u eko-vrtu koristi se za punjenje mini-plastenika posebne namjene i dizajna. Osmišljeni su za visokoproduktivnu i potpuno ekološku proizvodnju povrća na malim površinama. Ovaj koncept visoke ekološke vrijednosti ima mnogostruke pozitivne učinke, a prvenstveno doprinosi smanjenju količine kućnoga otpada izdvajanjem biološkog otpada u svrhu kompostiranja. Proizvedeni se kompost koristi kao supstrat za uzgoj povrća i ostalog bilja. Korisnici eko-vrta imaju svježe, zdravo, ekološki uzgojeno povrće, začinsko bilje  i slično na svome kućnom pragu. Mini-plastenici omogućuju uzgoj skoro cijele godine na vrlo malim površinama.

Povezane vijesti