Predavanje o zdravlju

p-zdravlje1Najkraći put do zdravlja, naziv je predavanja o zdravlju, održanog 24. svibnja 2011 godine. Predavanje je uz nazočnost docentice dr.sc. Snjažane Tolić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, održao dr. Ivan Zirdum, prof. u miru na KBF-u u Đakovu. Na ovoj prvoj, u nizu mjesečnih tribina, namijenjenoj svim zainteresiranim korisnicima Dnevnog boravka Centra Amadea, kao i mnogobrojnim građanima i redovnicama, izrečeno je niz korisnih savjeta kako da održimo i očuvamo svoje zdravlje, na posve jednostavan i prirodan način. Na početku samog predavanja rečeno je da smo zaboravili jednu značajnu rečenicu na prvoj stranici Biblije, a ta je: „I doda Bog: Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svojoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam budu za hranu!“ (Post 1, 29). U tom pravcu idu i teorije velikih znanstvenika-nutricionista, koji u svojim knjigama, potanko objašnjavaju zašto je potrebno jesti prirodnu, sirovu hranu. Tvrde da je ona kao takva neophodno potrebna svim našim tjelesnim stanicama – osnovnoj i strukturnoj jedinici svih poznatih živih organizama.

p-zdravlje3 p-zdravlje2

U ljudskom organizmu ima ih 100 bilijuna a funkcija im je mnogostruka. Od životne su važnosti za izmjenu tvari tj. metabolizam, za sintezu proteina, stanično disanje itd., odnosno za održavanje cjelokupnog zdravlja. No, „čovjek se udaljio od prirodnih Božjih zakona i počeo uništavati hranu vatrom i kuhanjem“, istaknuo je dr. Zirdum. Posljedica toga su bolesti. Životinje u prirodi koje se hrane sirovom hranom žive neusporedivo zdravije i vitalnije. Stoga je jedini i neophodni put k trajnom ljudskom zdravlju: zaboraviti na kuhanu hranu i jesti sirovu“, rekao je dr. Zirdum. Isto piše u knjizi „Willst du gesund sein? Vergiß den Kochtopf!“, koju je on kao i mnogobrojne druge knjige o zdravom načinu življenja preveo na hrvatski jezik i koji se mogu naći u našem gradu. Termički obrađena hrana na visokim temperaturama, kao što je to slučaj prilikom pasterizacije, koja se provodi u svrhu suzbijanja patoloških mikroorganizama je uništena, mrtva hrana. S njom se naš organizam muči, on ju nekako uspijeva iskoristiti ali uz cijenu mnogih bolesti kao na primjer: kardio-vaskularnih bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa, probavnih smetnji, žučnih i bubrežnih kamenaca itd. sve do malignih oboljenja krvi, poput leukemije ili zloćudnih tumora. Tu nam na duge staze ne pomažu nikakvi lijekovi. Jedino što može izliječiti uzrok ovih oboljenja je uzimanje sirove – žive hrane, umjesto mrtve i denaturirane – termički obrađene hrane. Knjiga Dr. Normana Walkera, pod naslovom „Voda i vaše zdravlje“, govori u tom pravcu o važnosti uzimanja vode.

Za ljudski život neophodno je potrebna čista voda od koje se najvećim dijelom (70%) sastojim i bez koje nema izmjene tvari u stanicama i života uopće. Da bi smo izmjenu tvari i rad organa održali na optimalnoj razini, moramo u organizam unijeti 2,5 – 3 litre čiste vode – dragocjene tekućine koja znači život. To možemo samo ako jedemo svježe, organski uzgojeno voće i povrće i pijemo svježe iscijeđeni sok od organski uzgojenog voća i povrća. Međutim uporaba čiste vode jedan je od najlakših i najvažnijih koraka koje možemo poduzeti odmah kako bi osigurali kvalitetniji život i pomogli našem zdravlju. Teodor Horvat