INTERAKTIVNO PREDAVANJE – STAROST KAO RADOST

U organizaciji Udruge za psihosocijalne potrebe „Amadea“ Đakovo, povodom Međunarodnog dana obitelji –  24. svibnja 2022. održano je interaktivno predavanje na temu: „Starost kao radost – uloga obitelji i zajednice u skrbi za osobe starije životne dobi“. Predavačica je bila djelatnica Doma za starije i nemoćne osobe Đakovo Silvija Hinek, mag. soc. rada a svoja iskustva i zapažanja u okviru prezentirane problematike iznosili su zainteresirani posjetitelji.

Silvija Hinek je naglasila značaj izvaninstitucionalne skrbi kao što su udruge, interesne zajednice, klubovi i druga mjesta okupljanja starijih kako bi mogli ostvariti svoje socijalne i zabavne aktivnosti te stjecali nova znanja i iskustva, a već poznata prenosili drugima. Za starije osobe bitna je njihova autonomija, slavljenje života, duhovno zajedništvo, tjelesna njega, integritet, međuovisnost, te igra i zabava. Pozitivne aspekte podrazumijeva kvaliteta života i osjećaj pripadnosti, smanjenje rizika od bolesti i invalidnosti, održavanje mentalnih i fizičkih funkcija, pozitivna slika o sebi i ispunjen život.

Kao životnu pouku jedna je starija osoba istaknula: „Ljudi će zaboraviti što si rekao, zaboravit će i što si učinio, ali nikada neće zaboraviti kakve si osjećaje u njima probudio.“ Kako skrb i empatija za starije osobe podrazumijeva permanentnost dobrih međuljudskih odnosa potrebna je svakodnevna harmonija obiteljskih i međuljudskih odnosa uopće.

Tekst i fotografije: Željko Vurm

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *