Sadržaj web podstranice isključiva je odgovornost Udruge za psiho-socijalne potrebe “Amadea”

 

 

NOVOSTI

 

OVOTJEDNE RADIONICE 

S korisnicima projekta ovaj tjedan smo proveli dvije radionice – bojanje i igru zemljopisa o županijama i glavnim gradovima. Svi su rado podijelili priče o mjestima koja su posjetili, te smo pogađali znamenitosti gradova.

20.01.2023.


 

ČESTITKE ZA KORISNIKE PROJEKTA

VOLONTERSKA AKCIJA “RAZVESELI SUSJEDA”

Učenici Ekonomske škole Braća Radić još jednom su razveselili naše korisnike izradom božićnih čestitki čije lijepo osmišljene tekstove smo pročitali i potom ih podijelili korisnicima. Veliko hvala svima koji su se potrudili da svakome napišu nešto lijepo i oraspolože nas u ovo predblagdansko vrijeme!

23.12.2022.


PROMOTIVNI VIDEO VOLONTERSKE AKCIJE “NIKOLINA ČIZMICA”

Poštovani, pozivamo vas da pogledate promotivni VIDEO naše volonterske akcije u suradnji s Ekonomskom školom Braće Radić Đakovo koju smo proveli povodom blagdana sv. Nikole.

16.12.2022.


 

RADIONICA – RECI PA ISPECI

Današnju radionicu posvetili smo Božiću i nadolazećim blagdanima.

Korisnici su odabrali svoje najdraže božićne kolačiće, nakon čega su nabrajali sastojke potrebne za njihovu izradu, te cijene pojedinih proizvoda.

Nakon toga smo razgovarali o najdražim uspomenama vezanim za pečenje božićnih kolača i znaju li ih ispeći. Naravno, u tome su više znanja i iskustva imale naše bake koje su govorile o izradi kolača u starija vremena kada mnogi od danas dostupnih proizvoda to tada nisu bili. Svojom domišljatošću i kreativnošću su kao novopečene supruge i majke ipak našle načina da izrade nešto i razvesele svoje voljene povodom blagdana.

14.12.2022.


 

SNIMANJE DRUGE RADIJSKE EMISIJE

RADIO ĐAKOVO

Jučer smo po drugi put gostovali na Radio Đakovu gdje smo u polusatnoj emisiji predstavili projekt i projektne aktivnosti.

U emisiji su gostovali asistent za rad s oboljelima od demencije Dorica Škegro, psiholog Ivan Balažić i voditeljica projekta Nikolina Cvitković.

Hvala Radiju Đakovo na suradnji!

 

12.12.2022.


 

ZAVRŠENA VOLONTERSKA AKCIJA “NIKOLINA ČIZMICA”

Povodom blagdana sv. Nikole smo s volonterima podijelili čizmice od medenjaka koje smo prethodno ispekli i ukrasili. Poklončiće su zatim volonteri spakirali u malene paketiće napunjene bombonima i medenjacima, te podijelili korisnicima projekta, ali i drugim starijim i osamljenim osobama u Đakovu – korisnicima Obiteljskog doma Duvnjak.

Ono što uvijek naglašavamo je da je dovoljno malo da nekome promijenimo dan na bolje. Drago nam je da smo imali prilike nekome uljepšati dan našim malim znacima pažnje i razgovorom s korisnicima. Poslije podjele poklona volonteri su se družili s korisnicima projekta u Dnevnom boravku Udruge Amadea.

Hvala svima na sudjelovanju i vidimo se na idućoj volonterskoj akciji!

6.12.2022.


 

RADIONICA – “PRIČA MOG ŽIVOTA”

Korisnici projekta podijelili su svoje priče iz mladih dana. Zamolili smo ih da ponesu stare fotografije iz mladosti. Bile su to fotografije s vjenčanja, krštenja, zabava i iz djetinjstva. Fotografije smo dijelili i pogađali tko je na njima, nakon čega je osoba sa slike podijelila priču vezanu za taj dan.

Hvala svima na sudjelovanju! Bilo je lijepo ponovno proživjeti mlade dane.

25.11.2022.


 

ZAPOČELA VOLONTERSKA AKCIJA “NIKOLINA ČIZMICA”

Danas smo započeli volontersku akciju “Nikolina čizmica” koja će trajati do 6.12.

Aktivnost je ostvarena u suradnji s volonterima Ekonomske škole Braće Radić Đakovo koji su nas u pratnji profesorica posjetili u Centru Amadea. Učenici su pekli i ukrašavali domaće kekse koje ćemo povodom sv. Nikole dijeliti korisnicima projekta, a ostali su proveli vrijeme u razgovoru i kreativnim aktivnostima.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju!

24.11.2022.


 

RADIONICA VERBALNIH VJEŠTINA – “NIJE GREDA – TO JE ABECEDA”

Za danas smo pripremili radionicu verbalnih vježbi pod nazivom “Nije greda – to je abeceda”.

Korisnike smo podijelili u timove s kapetanima koji su osmislili imena za svoju ekipu. Četiri ekipe natjecale su se u pogađanju što većeg broja riječi koje počinju na nasumce izvučeno slovo.

Radionica je u korisnicima probudila natjecateljski duh, a ujedno su vježbali svoje verbalne vještine i znanja.

16.11.2022.


 

SNIMANJE EMISIJE NA RADIO ĐAKOVU

Jučer smo na Radio Đakovu snimili emisiju u kojoj smo predstavili naš projekt i rad Udruge Amadea. Nekoliko dana ranije snimili smo i promotivni spot projekta koji će se redovito emitirati.

Zahvaljujemo Radio Đakovu na suradnji i radujemo se idućem gostovanju.

 

31.10.2022.


 

ODRŽANA DRUGA RADIONICA MUZIKOTERAPIJE

Nastavljamo s provođenjem radionica u sklopu projekta. Ovaj put su nas glazba i pjesma potaknuli na ples.

25.10.2022.


 

RADIONICA MUZIKOTERAPIJE

U sklopu EU projekta “Jačajući sebe, bolji smo za druge” održana je radionica muzikologije.

Zašto je glazba važna? Ona nas povezuje, razveseljuje (ponekad i rastužuje), opušta, zabavlja, daje nam snagu, liječi, hrani naš duh…glazba je univerzalan jezik koji može povezati ljude diljem svijeta bez da nužno govore jezik na kojem se pjeva.

Kod starijih osoba, osobito osoba oboljelih od demencije ili Alzheimerove važno je pratiti buđenje emocija i reakcija koje im omogućuje glazba. Recimo da slušamo glazbu iz njihove mladosti – to može iznimno pozitivno utjecati na njihovo raspoloženje, možda ih čak potaknuti na pokret, probuditi uspomene i oživjeti nešto davno zaboravljeno. Glazba može pomoći i kod očuvanja jezičnih vještina i poboljšati socijalne sposobnosti.

Zahvaljujemo se gospodinu Tomislavu Blaževiću što je naše korisnike razveselio svojom gitarom i glasom.

S radionicama u sklopu projekta nastavljamo idući tjedan.

17.10.2022.


 

DIDAKTIČKA OPREMA ZA KORISNIKE

U sklopu projekta nabavljena su didaktička pomagala i igre koje našim korisnicima pomažu kod vježbanja motorike, pamćenja, podražaja i osjetila, te razvoja znatiželje i spretnosti. Kod zajedničkih zadataka razvijaju odnose s drugima, ali isto tako mogu se ponovno zbližiti s članovima obitelji od kojih su se zbog bolesti distancirali ne mentalnoj razini.

12.10.2022.


 

ODRŽAN OKRUGLI STOL

Danas se u prostorijama Udruge za psiho-socijalne potrebe “Amadea” održao Okrugli stol na temu “Razvoj socijalnih usluga za starije, osamljene i oboljele od demencije na području Đakova i Đakovštine.”

Iznimno nam je drago što smo imali prilike poslušati osobna iskustva uzvanika koji su podijelili svoja iskustva s demencijom. Na Okruglom stolu su sudjelovali uzvanici iz različitih područja medicine, socijalnog rada i upravnih tijela, kao i osobe čiji članovi obitelji su oboljeli od demencije i Alzheimera.

Ključne točke rasprave bile su:

  • nedostatak informacija za oboljele i njihove neformalne njegovatelje
  • destigmatizacija bolesti
  • pružanje psihosocijalne podrške za starije, oboljele i članove njihovih obitelji
  • važnost ranog otkrivanja simptoma i usporavanje napretka bolesti demecije

Osobito se zahvaljujemo prof. prim. dr. sc. Silviji Butković Soldo koja je iznijela iznimno bitne informacije o izazovima s kojima se djelatnici zdravstva nose u procesu otkrivanja bolesti demencije, te odgovorila na mnoga pitanja sudionika.

Okrugli stol moderirala je Silvija Hinek, mag. soc. rada iz Doma za starije i nemoćne osobe Đakovo.

19.09.2022.


 

NAJAVA – OKRUGLI STOL

U ponedjeljak, 19. rujna 2022. godine u 17:00 sati će se u prostorijama Udruge za psiho-socijalne potrebe “Amadea” održati Okrugli stol s temom “Razvoj socijalnih usluga za starije, osamljene i oboljele od demencije na području Đakova i Đakovštine”.

Cilj Okruglog stola je otvaranje ključnih tema i rasprava o poboljšanju kvalitete života i socijalnom uključivanju osoba treće životne dobi u lokalnoj zajednici, te promoviranje projekta i aktivnosti namijenjenih pružanju psihosocijalne podrške ciljanih skupina.

12.09.2022.


 

JAVITE NAM SE

BESPLATNI TELEFON ZA PSIHOSOCIJALNU PODRŠKU

0800 200 046 

POTPORA ZA OBOLJELE OD DEMENCIJE I ČLANOVE OBITELJI

POTPORA ZA OSAMLJENE I SOCIJALNO ISKLJUČENE