Zanimljivosti

promocijaTA

Sto godina tenisa u Đakovu

naslov je knjige predstavljene u dvorani Florentini, u Đakovu 12. srpnja o. g. nakon čega je uslijedilo ugodno druženje, uz domjenak, na terasi Centra Amadea. Organizatori i mnogobrojni gosti bili su iznenađeni ljepotom okoliša u predvečerje  gdje su s prijateljima proveli jedno lijepo  vrijeme izmjenjujući dojmove i uspomene na proteklo razdoblje. mk
  promocijaTA1promocijaTA2

 

sFlorencijaPosjet u stotrećoj …Iako je starenje nezaustavljiv biološki proces, nije nešto od čega trebamo zazirati. U to nas je 4. Srpnja o. g. uvjerio  neočekivani posjet s. Florencije koja ima 103 godine i neobično je vedrog duha. Kao i lane željela je obići naš eko vrt nade za stare i mlade…Korisnici Centra Amadea i sami u poodmaklim godinama jako su se obradovali njenom posjetu. No, ovo je ipak nešto izuzetno, da netko usprkos tomu što slabije vidi i čuje te je slabo pokretan i ovisan o tuđoj pomoći, svakodnevno moli i voli sve oko sebe a ponajviše Isusa Krista kao što to čini s. Florencija. Stvarno je lijep primjer svima nama. Pomolivši se u kapelici što joj je bila najveća želja, zahvalila se  Bogu za sve lijepo što je doživjela toga dana. Na kraju se  dirljivim riječima oprostila od nas i poručila da je najvažnije u životu svakodnevna molitva, čvrsta vjera, opraštanje i traženje oproštenja od Boga i ljudi. Za dar je dobila nekoliko svježe ubranih cvjetova kojima se uvijek veseli. Teodor Horvat

 Florencija3Florencija1
Florencija4Florencija2

 

 Zlatna harfa 

zlatna harfa 3Na terasi Centra Amadea održana je u nedjelju, 9. lipnja 2013. “Zlatna harfa”, smotra dječjih župnih zborova đakovačkog dekanata. Nastupilo je bilo sedam dječjih zborova. Službu čitanja predvodio je vlč. Josip Ivešić,  a susret je animirala s. Jelena Kovačević.

zlatna harfa 2zlatna harfa 1

 

U svijetu đakovačkih bajki   Uz basne Zorana Ivanovića, u Amadei je početkom prosinca 2012. predstavljeno 15 slikovnica književnika Mirka Ćurića s đakovačkim bajkama. U isto je vrijeme otvorena izložba ilustracija Katarine Kuric za slikovnicu “Bajka o sedmero braće gavranova i njihovoj sestri”. 

bajka2bajka5 

- Program smo posvetili Svetom Nikoli. Već deset godina upravo tim povodom priređujemo slikovnicu s narodnom bajkom iz đakovačkog kraja koju ja obradim i prilagodim današnjem vremenu, a netko je od akademskih slikara ilustrira. Ove je godine prvi put, a mislim da će to biti praksa za ubuduće, slikovnicu ilustrirala đakovačka kiparica i slikarica Katarina Kuric. Tako imamo zaokruženi niz, deset godina – deset slikovnica. No mi ih imamo 15, jer su dvije prevedene na engleski jezik, a tri na mađarski, kazao je prof. Ćurić. O slikovnicama je govorio i Đuro Franković, vrsni poznavatelj narodne tradicije koji je tri slikovnice preveo na mađarski jezik. 

bajka3

- Na Sv. Nikolu prisjećamo se jedne od vrlo zanimljivih priča iz njegova života, priče o darivanju koja je zapravo priča o humanosti i nesebičnosti. Simboličnim darivanjem djece nekim skromnim darovima želimo im podariti duhovni dar i prenijeti nematerijalnu vrijednost ljepote darivanja drugoga. I bajke koje su nastajale stotinama godina u najrazličitijim kulturama bile su cijenjene kao kulturno i duhovno dobro naroda, poručila je književnica Vlasta Markasović.
U prigodnom su programu nastupili učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo i djeca iz vrtića Sunčev sjaj – Nazaret, kojima je Ćurić darovao slikovnice. Moderator je bila s. Natalija Fadiga.

bajka4

 

andjeli-1Izložba keramike Nebeski orkestar

U Amadei je u svibnju 2011. gostovao “Nebeski orkestar”, anđeoski keramički ciklus đurđevačke umjetnice Ivane Hadžija. Anđeli su česta tema koja u povijesti umjetnosti ima svoj simbolistički razvoj povezan s razvojem umjetničkih stilova i religijskoga viđenja, rekao je predstavljajući tada autoricu književnik Mirko Ćurić. Primijetio je kako I. Hadžija uspijeva anđelima pristupiti na svjež, a istodobno prepoznatljiv i dopadljiv način. Njezin ciklus sadrži 12 minijaturnih skulptura i 12 keramoploča i okrenut je naravno bjelini – najnježnijoj caklini koja sugerira anđeosku prozračnost, bezgrešnost i čistoću.

andjeli-2andjeli-4

Anđeli umjetnice Hadžija prihvaćeni su kao svjetlosne emanacije koje naše oko susreće prijateljski i s pouzdanjem prepoznavanja: bijele kose, bijelih obličja, s bijelim togama, bijelih ruku, u kojima drže glazbene instrumente, ili tek položajem prstiju, sugeriraju svoje odabrano glazbalo, pročitao je Ćurić osvrt Božice Jelušić iz kataloga izložbe. Jelušić tamo piše kako će svaki posjetitelj lako pronaći svoga pratitelja, ljupkoga anđelka koji bi svirao samo njemu, jer anđeli su bića koja ne podliježu ukusima i modama te pripadaju nepromjenjivoj, blaženoj vječnosti kamo smjeraju i naše, tek dodirom umjetnosti i ljubavi osokoljene duše. Stoga ova izložba nije mogla biti priređena u prikladnijemu gradu, rekao je Ćurić, istaknuvši kako je Đakovo grad glazbe, napose crkvene, i zaključio kako će većina posjetitelja sa sobom ili u sebi ponijeti nekoga od anđela s izložbe.

andjeli-3

Ivana Hadžija rođena je u Virovitici, a živi i radi u Đurđevcu i Zagrebu. Od 2003. vlasnica je obrta “Terra” i bavi se proizvodnjom ukrasnih i uporabnih predmeta od gline. Uz keramiku živi cijelo jedno desetljeće i otkriva da je prvog anđela, ali ne iz ovog ciklusa, napravila prije 15 godina. Većinu svojih radova izrađuje u terakoti i bijeloj glini, a radi i u staroj japanskoj tehnici rakua. 

Podijeli!

    Poveznice