Volontiranje

VOLONTIRANJE = DAVANJE I PRIMANJE!

Volonteri_A2Volonteri_A19

Volontiranje je prekrasna ljudska aktivnost baš zato što kroz nju istovremeno dajemo i puno činimo za sebe same. Razvijamo vlastite snage i sposobnosti, povezujemo se s drugim ljudima, postajemo otvoreniji, stječemo kompetencije koje nam pomažu u traženju zaposlenja. Zato je lako reći: „Dobro je za tebe, dobro je za druge. Volontiraj!“

Tijekom manifestacije Hrvatska volontira 2016.”, u razdoblju od 16. do 21. svibnja 2016. volontiralo 3.699 volontera, na 275 različitih volonterskih aktivnosti, u 60 gradova diljem Hrvatske, kod 171 organizatora volontiranja, koji su uložili čak 18.250 svojih volonterskih sati. Primili smo o tome detaljan Izvještaj koji se može pogledati u PDF formatu:

Izvjestaj_volont2016  ili kao  dokumentarni film.

volonteri16a

Riječ volonter potječe iz francuskoga jezika i označava osobu koja besplatno obavlja neku službu. U svijetu volonterstvo i volontiranje imaju različite dimenzije. Ipak, u najširoj je definiciji volonterski rad neplaćeno, nekarijerističko, neprofitno, slobodno izabrano djelovanje u različitim oblicima, ulaganje osobnoga vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili opće dobro, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

Međunarodni dan starijih osoba

DSC_0050Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.[1] Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991. svake godine 1.  listopada.

Ove godine mladi iz zajednice Milosrdnog Samarijanca obilježili dan tako što su posjetili korisnike Doma za starije i nemoćne osobe u Đakovu. Druženje je bilo veselo i upotpunjeno prigodnim programom mladih članova zajednice. Zajedno s korisnicima doma čitale su se i pjevale narodne i duhovne pjesme. Pljesak publike nije izostao, kao ni pohvale.

U povodu Dana starijih osoba obilježili smo darivanjem prigodnih poruka korisnicima doma, pod motom “Ne zapostavimo nikoga: promovirajmo društvo za sve generacije”.

Svi su bili radosni i puni nade u bolje sutra uz lijepe duhovne misli voditeljice s. Meri Gotovac. Suzana Vujinović

DSC_0053 DSC_0054

 

Volonteri u akciji

CIMG3289Od sredine ožujka pa sve do Cvjetnice 2014. trajala je  dobrotvorna akcija volontera Udruge Amadea radi nastavka  pomoći peteročlanoj obitelji Požega iz Đakova. Nakon dogovora i podjele zadataka krenulo se u realizaciju  ideje da radom svojih ruku napravimo nešto korisno i dobro što će se moći unovčiti. Sakupljene su grančice vrbe od kojih su nastali uskrsni vjenčići ili gnijezda, nabrana je mahovina, suho cvijeće, razni ukrasi… i kreativne ruke krenuše. .. u akciju su se uključili i korisnici Dnevnog boravka te djeca Sunčice. Ispred samostanske crkve, u nedjelju 6. travnja o. g. kao i na đakovačkom korzu 12. 4. prikupljena su sredstva za nabavku živežnih namirnice obitelji  Požega, kako bi smo svi zajedno radosno dočekali Uskrs, Isusovu pobjedu nad smrću, zlom i tamom. Sretan Uskrs svima! ml P1100107 P1100105 P1100097 CIMG3516 CIMG3471 CIMG3396 CIMG3386 CIMG3291 CIMG3247 2014-04-06 17.37.40 2014-04-06 17.37.10

Hrvatska volontira – uljepšajmo srce Slavonije!

mimozaHrvatska mreža volonterskih centara 21. rujna 2013. treću godinu zaredom, povodom Međunarodnog dana mira, organizira kampanju Hrvatska volontira! gdje se uključuju pojedinci, organizacije civilnog društva, institucije i tvrtke koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promoviraju volontiranje. Volonteri đakovačke Udruge Amadea ni ove godine nisu propustili sudjelovati na manifestaciji vođenom sloganom „svatko može biti superheroj“. Udruga Amadea prijavila je volontersku akciju čišćenja okoliša, odnosno smeća gomilanog godinama iza državne zgrade Mimoza. Uz pomoć đakovačkog Univerzala i grada Đakova za akciju su postavljena dva kontejnera i uz pomoć superheroja đakovačkog okoliša: Sanja Pezer, Adriana Češnik, Arijana Kovač, Martina Lipar, Mia Kobić, Josipa Privara, Marina Josipović, Antun Francem, Teodor Horvat, Rudika, Ljoljo, s. Meri Gotovac, s. Natalija Fadiga, Renata Čar, Josipa i Vesna Bratec, od 9 do 13 h u subotu smeće je sanirano! Neka ova akcije ne bude kratkotrajna ili trenutno korisna, neka ona bude primjer svim građanima Đakova kako se ponašati prema okolišu. Čuvajmo naš okoliš, vodimo se sloganom „Više cvijeća manje smeća“, na to vas pozivaju vaši sugrađani, mladi i stariji koji su čistili za vas i sebe,  za vaše i svoje bolje okruženje.

Pročitajte neki od komentara volontera uključenih u akciju:

 „Prekrasno proveden dan u dobrome društvu i dobroj atmosferi… iskreno se nadam da će se sljedeći puta više građana odazvati jednoj ovakvoj akciji da zajedno napravimo nešto za naše Đakovo!“  Martina Lipar

 „Bilo je jako lijepo što nas je bilo više, jer kad nas je više sve je nekako lakše i vrijeme brže prode, iako svi znamo da će nakon 2-3 tjedna izgledati isto kao i danas prije čišćenja, osjećam se super jer sam pomogla i bila dio jedne tako super akcije“. Adriana Češnik

„Svaki građanin bilo to grada Đakova ili nekog drugog grada trebao bi, ne samo jednom godišnje, već svaki dan voditi brigu o tome gdje odlaže svoje smeće. Volonterska akcija ovakvog tipa, čišćenja okoliša bila je korisna svima. Bilo je lijepo vidjeti kako mladi i stariji zajedno surađuju s jednim ciljem. Jako me rastužuje što se nitko od drugih udruga grada Đakova i političkih stranaka nije sjetio riješiti problem kraj kojega svakodnevno barem jednom prođu, jer se nalazi u samom središtu našega grada.“ Josipa Bratec

02v 06v 04v 10v 13v 14v 17v 19v

 


DSC09231vMenadžment volontera – Edukacija Josipa Bratec – volonterka u Centru Amadea, uspješno je završila edukaciju iz područja menadžmenta volontera u Osijeku te stekla potrebna znanja i vještine za koordinatoricu volontera. Edukaciju od ožujka do svibnja 2013. god. kroz  tri modula proveli su stručnjaci regionalnih volonterskih centara u sklopu projekta „Skrb o starijima u PPDS-u kroz volonterski rad i sudjelovanje zajednice“. Projekt je financiran od strane Europske unije kroz IPA-Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija. sn.


Od proljeća 2012. Udruga Amadea obogaćena je mladim volonterima koji svoje slobodno vrijeme i glazbene talente stavljaju u službu potrebnima. Malo po malo okupila se grupa sastavljena od 15-tak mladih iz Đakova i okolice, koji marljivo (najčešće) jednom tjedno vježbaju u prostorima Centra Amadea. Zbor instrumentalno i vokalno izvodi uglavnom duhovne i narodne pjesme. Njegovi su voditelji Dario Balekić i Marija, sestra Natanela Palić.

volonteri-3Zbor mladih Amadea ima za cilj stvarati pozitivno ozračje u sredini u kojoj njegovi članovi žive, rade, uče ili djeluju, te doprinijeti miru, razumijevanju i toleranciji među svim generacijama. Zboraši se zauzimaju za kršćanske i ljudske vrjednote, a svojom glazbom žele pobuditi radost i nadu u ljudima te promovirati volonterstvo u svojoj okolini.

U Centru Amadea djeluje i volonterska zajednica Milosrdni Samarijanac koju vodi sestra Meri Gotovac. Usmjereni su uglavnom na pomoć starim, osamljenim i bolesnim osobama, umirovljenicima koje često posjećuju i razveseljavaju. Među njima su korisnici Centra, ali i štićenici Doma za starije i nemoćne osobe Đakovo te ostali sugrađani u potrebi. Okupljajući se ponedjeljkom u 19.30 nastoje razvijati svoja znanja i vještine kojima se mogu uključiti u volontiranje u Dnevnome boravku, kućne posjete starijima i aktivnosti u Sunčici. Ako imaš dobru volju i želiš usrećiti druge, dođi i pridruži se!

volonteri1avolonteri4a volonteri2a volonteri7a volonteri8a volonteri9a volonteri14a volonteri13a volonteri10a volonteri11a volonteri17a volonteri6a volonteri15a volonteri12avolonteri5asuncana_kuca-3

Podijeli!

    Poveznice