Sunčica

OLYMPUS DIGITAL CAMERAProgram Sunčica (Sunčana kuća) namijenjen je mališanima od prvog do četvrtoga razreda. Ostvaruje se različitim radionicama kojima na kreativan način organiziramo vrijeme djeci čiji su roditelji zaposleni ili nemaju dovoljnu roditeljsku skrb pa su zato često prepuštena televiziji, računalu, ulici i(li) samima sebi. Osim razvijanja mašte i motorike, djeca na zanimljiv i privlačan način uče vještine koje će im biti korisne u budućnosti. Rade u kuharskoj radionici, obrađuju eko vrt (mogu saditi, zalijevati, plijeviti travu, pratiti rast biljaka i ubirati plodove), zbrinjavaju bio otpad i tako razvijaju ekološku svijest.

CIMG5954suncica-11 suncica-6 suncica-3CIMG5949CIMG5948

CIMG6132 CIMG6125 CIMG6138 CIMG5886

Sunčicom djeci ispunjavamo slobodno vrijeme, integrirajući ih u skupine u kojima jačaju socijalizaciju i usmjeravaju pozornost i zanimanje na ono što je dobro i pozitivno. Naglašena je i odgojna dimenzija; odgajanje za suživot s drugima i drugačijima, suradnja, prihvaćanje u različitosti. Djeca u Sunčanoj kući također razvijaju svijest o vlastitoj vrijednosti, osobnoj odgovornosti, ali i osjećaje za potrebe drugog, suživot s drugima i drugačijima, suradnju i prihvaćanje u različitosti.

suncica-info-full

Maštalica  Djecu usmjeravamo na dobro i pozitvno, potičemo kreativno izražavanje. U ovoj radionici školarci izrađuju različite predmete: narukvice, krunice, pletenice od vune, čestitke, kutijice, a u povodu blagdana i prigodne stvarčice, poklone i ukrase. Razvijaju usto motoriku.
DO RE MI (glazbena radionica)  Većina djece ima dobar sluh. Potrebno ga je dalje razvijati, što činimo koristeći se raznim instrumentima: sintisajzerom, udaraljkama, gitarom… Budući da je poznato da glazba utječe na raspoloženje i stvara veselo ozračje, djecu ova radionica posebno raduje.
Listen and play (engleski jezik)  Radionica se održava dvaput tjedno po jedan sat. Djeca igrom uče engleski. Cilj je, uz stjecanje prvih znanja engleskoga jezika primjereno njihovoj dobi, pobuditi već u najmlađima zanimanje i ljubav prema učenju i upoznavanju stranoga jezika.
Kuhar na zadatku  Ovu radionicu djeca osobito vole. U njoj se osjećaju kao odrasli jer mogu raditi ono što svakodnevno susreću u maminoj i bakinoj kuhinji. Jednostavne su to vještine pripreme, rezanja i sjeckanja povrća, modeliranja tijesta, pečenja kolača, serviranja stola… Učimo koja je hrana zdrava, što trebamo jesti, a što izbjegavati.
Eko vrtlarenje  U eko-vrtu djeca mogu saditi povrće, zalijevati, plijeviti travu, pratiti rast biljaka i na koncu brati plodove. U komposter odlažu bio-otpad i tako razvijaju svijest o očuvanju okoliša. Ono što rade, ali i promjene koje zapaze u vrtu prenose na papir u obliku crteža, maketa i slično.

 

Djeca Sunčice na istome mjestu susreću i upoznaju ljude treće životne dobi, korisnike Dnevnog boravka, čime se i jedni i drugi međusobno obogaćuju i jačaju svijest o važnosti očuvanja života kao neprocjenjive vrijednosti, bez obzira na godine. Najmlađima osim toga nastojimo posvijestiti i ostale važne ljudske i kršćanske vrijednosti – osjećaj za istinu, pravednost, solidarnost, poštivanje, dobrotu… Svakodnevnom molitvom u kapelici Centra Amadea usto razvijaju osjećaj za sveto i božansko, svjesna da je život dar od Boga i da Mu na tome trebamo biti zahvalni.

Podijeli!

    Poveznice