Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Napisano: 23.09.2019. u 13:32

Povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti (World Alzheimer’s Day), 21. rujna 2019., organizirana je u Udruzi za psiho-socijalne potrebe Amadea, tribina pod naslovom “Prava i potrebe oboljelih od Alzheimerove bolesti”.

Iscrpno i poučno predavanje na ovu temu održala je Silvija Dološić, univ.spec.jur. pravni stručnjak za Alzheimerovu bolest i palijativnu skrb te predsjednica udruge “Memoria” iz Osijeka, koja potiče, pomaže, razvija i poboljšava skrb bolesnika s Alzheimerovom bolešću i drugim bolestima karakteriziranim demencijom i čija je misija promicanje ljudskih prava starijih i nemoćnih osoba te razvoj socijalne i zdravstvene skrbi.

Upoznala je sve prisutne s pravima koja imaju bolesnici oboljeli od Alzheimerove bolesti kao i simptomima i nastanku ove teške i neizlječive, progresivne degenerativne bolesti mozga za koju suvremena medicina još nije pronašla lijek. Uslijedila su brojna pitanja osoba koje njeguju takve bolesnike kod kuće, na koja je strpljivo odgovarala gospođa Silvija Dološić, te između ostalog rekla: Važno je prepoznati niz simptoma karakterističnih za pojavu ove bolesti te zatražiti liječnički pregled neurologa i psihijatra. Rano prepoznavanje bolesti, stalna kontrola liječnika te edukacija obitelji, poboljšat će kvalitetu života bolesnika oboljelih od AB. kao i članova njihovih obitelji koji to svakako zaslužuju.

Teodor Horvat

DSC09284 DSC09281 DSC09265 (2) DSC09263 DSC09251 DSC09286

Podijeli!

    Poveznice