Prve palačinke

Napisano: 27.12.2010. u 16:34

Da će u listopadu otvorena Udruga Amadea pri samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, u koji je ugrađeno puno žrtve, zalaganja, materijalne pomoći i moralne podrške, postati ugodno boravište, gostoljubivo mjesto za sve osamljene, starije i napuštene osobe grada Đakova i njegove okoline, bilo je vidljivo u ponedjeljak, 27. prosinca, kada su se u dnevnom boravku okupili korisnici na druženju uz palačinke. U toplini domaćeg ambijenta volonteri su korisnicima pekli palačinke, a svirajući gitaru, sestra Marija Pia oko sebe je okupila grupu korisnika koji su u glas pjevali božićne pjesme. Najstarija među korisnicima bila je i 93-godišnja Anđela Jagunjić, koja otkriva da rado dolazi u Centar jer se ovdje osjeća ugodno, kao kod kuće. Obnovila su se ovdje stara prijateljstva te rodila neka nova. Među većinskim ženskim društvom je i 76-godišnji Petar Toljan, koji u Centar dolazi svakodnevno, jer tu rado skrati svoje samačke dane, a rado se naziva ‘prvim’ stanarom Centra. 

“Dnevni boravak je predviđen za korisnike iz Đakova i okolice. Ljudi još uvijek ne znaju za nas, a puno je onih koji su sami, kojima je vrijeme kod kuće preteško u samoći. Kod nas se uvijek nešto priprema. U jutro uz kavu, čaj ili druge tople napitke započinjemo dan, a kasnije se pripremaju obroci. To je osmišljena terapija koja korisnicima čini dobro jer su svi angažirani oko toga. Čistili smo orahe, pekli kolačiće, a okitili smo i bor. Igramo društvene igre – šah, čovječe ne ljuti se, mlin, a na proljeće planiramo organizirati i druge aktivnosti”, kaže voditeljica Centra, sestra Natalija. Kako nemamo stalne izvore financiranja za režije i sve ostalo moramo sami brinuti. Ne želimo da zbog novca netko ne dođe, jer sudjelovanje korisnika je djelomično, odnosno prema mogućnostima, pa se snalazimo na razne načine. Priređujemo prodajne izložbe, radili smo čestitke, božićne ukrase, ručne radove, izrađivali anđele. Stalno osmišljavamo aktivnosti”, kaže sestra Natalija.

Centar je počeo ostvarivati svoj cilj sprječavanja socijalne izoliranosti starijih osoba, poboljšanje kvalitete njihova života i promicanje volonterstva kao praktičnog vida ljubavi prema bližnjemu u potrebi. Program Dnevnog boravka za starije može obuhvatiti oko 120 osoba starijih od 65 godina, koje žive u samačkim i staračkim domaćinstvima, a nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi, a Dnevni boravak može koristiti 30-ak osoba. Onima koji ne mogu sami doći osigurat će se prijevoz, pa sestre pozivaju sve usamljene da se jave i dođu na druženja, kako bi dane provodili u ugodnom ambijentu i dobrom društvu, i to svakodnevno od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati. A. Banović

Podijeli!

    Poveznice